aflevering 6 - Pesach
Rosbief
Video afspelen
Boodschappenlijstje
voor 4 tot 6 personen
- 900 gram braadstuk zonder botten (indien mogelijke en eindsnede met een laag vet)
- 1 eetlepel olijfolie
- 8 tot 10 reepjes knoflook (3 tot 4 teentjes)
- Verse rozemarijn
- Zout en peper
- Voor de jus:
- Rode wijn, water of runderbouillon
- Maïzena
Zo maak je het
- Wrijf zout op het gebraad en laat het enige tijd goed op kamertemperatuur absorberen.
- Het rundvlees moet op kamertemperatuur worden bewaard voordat u begint met braden. Haal het dus minimaal een uur van tevoren uit de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Neem een scherp mes en maak ongeveer 8 tot 10 insnedes in het gebraad. Stop een reepje knoflook in elke insnede.
- Wrijf het braadstuk in met olijfolie en strooi zout en peper over het hele braadstuk.
- Plaats het vlees op een rooster, met de vetlaag naar boven, zodat het vet in te opvangschaal eronder kan druipen.
- Door het gebraad rechtstreeks op een rooster te plaatsen, ontstaat een convectieomgeving in de oven. Hierdoor kan de hete lucht gemakkelijk rond het braadstuk circuleren, wat betekent dat u het braadstuk niet hoeft te draaien terwijl het braadt.
- Braad het gebraad eerst 20 minuten op 190°C om het bruin te maken en verlaag de temperatuur daarna tot 110°C.
- Het braden duurt ongeveer 1 uur tot 2 ½ uur (afhankelijk van hoe doorbakken je het wilt hebben). De braadtijd hangt ook af van de vorm van het gebraad. Als je braadstuk lang en smal is, kost het minder tijd om te braden dan bij een rondere vorm. Houd daar dus rekening mee tijdens het braden.
- Verwijder het gebraad wanneer de kerntemperatuur 57 graden tot 60 graden bereikt heeft. Je zult merken dat de sappen van het gebraad beginnen te druppelen en het vlees wordt van buiten bruin. Controleer de temperatuur met een vleesthermometer.
- Bedek het vlees met aluminiumfolie om het warm te houden. Laat het 20 tot 30 minuten rusten voordat je de rosbief aansnijdt. Rusten is belangrijk omdat als je het onmiddellijk aansnijdt, het de neiging heeft om alle sappen te verliezen.
- Snijd het gebraad in dunne plakken om te serveren.
- Hoe de jus te maken
- Haal de lekbak uit de oven en plaats deze op middelhoog vuur op het fornuis.
- Voeg wat water, rode wijn of runderbouillon toe om de vleesjus los te maken uit de pan)
- Los een eetlepel maïzena op in een beetje water en voeg toe aan de pan. Roer snel zodat de jus dikker wordt en klontvorming wordt voorkomen.
- Boter kan worden toegevoegd als er minder vet in de jus zit.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
Moeilijkheid
3/5
Tijd
120 minuten
Wijnadvies
Deel dit recept
Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
Print