aflevering 7 - Amerika

Alfajores

Video afspelen

Boodschappenlijstje

voor 4 personen
  • 150g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 170 gr gewone witte suiker (geen poedersuiker)
  • 2 eierdooiers, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel cognac (of whisky)
  • 170 gr bloem
  • 320 gr maïzena
  • ½ tl bakpoeder
  • Een paar druppels vanille-extract
  • Rasp van ⅓ citroenschil
  • 1 blik gecondenseerde melk (gezoet)
  • Ongezoete geraspte kokos, voor garnering

Tip van de kok

Verrijk je gerechten met producten van het Israël Producten Centrum.

Zo maak je het

  • In dit gerecht gebruiken we gecondenseerde melk in blik: daarvan maken we dulche de leche. Plaats het blik (ongeopend) in een pannetje met kokend water, en laat het drie uur zachtjes koken. De gesuikerde melk wordt hierdoor karamel.
  • Meng boter en suiker in een grote kom tot een romig mengsel met behulp van een spatel of handmixer of een houten lepel.
  • Voeg eierdooiers en het hele ei toe en meng goed.
  • Voeg de cognac, vanille en citroenschil toe. Goed mengen.
  • Voeg geleidelijk de gezeefde bloem, het bakpoeder en de maïzena toe en meng heel goed tot een zacht deeg. Het deeg mag niet plakkerig zijn.
  • Maak een schijf van het deeg, wikkel het in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 170ºC.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 4 mm.
  • Gebruik een ronde uitsteekvorm om cirkels uit te snijden en leg ze op een beboterde bakplaat. Verzamel de restjes deeg, rol opnieuw en snijd meer alfajores-koekjes tot je al het deeg hebt opgebruikt.
  • Bak gedurende 10-12 minuten (het deeg blijft licht van kleur). Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.
  • Haal de dulce de leche uit het blik (met een lepel of met een spuitzak) en vul een koekje met de platte kant naar boven met de karamel. Druk lichtjes aan met een tweede koekje (platte kant naar beneden) om de alfajores te vormen.
  • Bestrijk de zijkanten van de alfajores met dulche de leche.
  • Doe de ongezoete kokosnootrasp op een klein bord en rol de zijkanten van de alfajores door de kokosnoot, zodat de randen van de koekjes gelijkmatig bedekt zijn.

Deel dit recept

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
Print