aflevering 4 - Polen
Gefilte fish
Video afspelen
Boodschappenlijstje
voor 4 personen
- 1 middelgrote gele ui, gepeld
- 1 stengel bleekselderij
- 2 grote wortelen, geschild
- 0,5 venkelknol
- 3 zwarte peperkorrels
- 1 ½ theelepel zout, of naar smaak
- 500 g zalm, witvis of gestreepte zeebaarsfilets, zonder bot, zonder vel, in blokjes van 5 cm gesneden
- 125 g forel, snoek of karper zonder bot, zonder vel (of een mengsel van twee), in stukjes van 5 cm gesneden
- Een klein bosje bieslook
- 1,5 eetlepel gehakte peterselie, dragon, dille en/of een combinatie
- 2 grote eieren, licht losgeklopt
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 2-4 eetlepels matzemeel (Matzemeel maak je door matzes in de blender tot een meel te vermalen)
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- Blaadjes roodlof of andijvie, of beide, om te serveren (kleine blaadjes om te serveren)
- Bereide mierikswortel, om te serveren
- Viskruiden
Tip van de kok
De dikgedrukte producten zijn verkrijgbaar bij het Israël Producten Centrum. Klik op het product om direct te bestellen!
Zo maak je het
- Vul een grote, brede pan met ruim water en plaats op hoog vuur. Terwijl het aan de kook komt, hak je 1 ui, 1 stengel bleekselderij, 1 wortel en de venkelknol fijn en voeg je deze toe aan de pan. Voeg de peperkorrels en 1 theelepel zout toe. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager en laat je het onafgedekt sudderen terwijl je de vis klaarmaakt.
- Snijd de resterende ui, stengel bleekselderij en 1 wortel grof en maal ze in een keukenmachine tot ze fijngehakt zijn. Voeg vis, bieslook en 2 eetlepels peterselie, dragon en/of dille toe en blijf pulseren tot de vis fijngehakt maar niet papperig is.
- Verplaats het vismengsel naar een middelgrote kom en voeg eieren, olie, matzemeel, 1 ½ theelepel zout (of meer naar smaak) en de gemalen zwarte peper toe en meng goed met je handen.
- Doe je handen in een kom met koud water. Vorm met je handen het vismengsel tot een ovaal pasteitje van 7,5 x 5 cm en leg het voorzichtig op een schaal. Herhaal dit met het resterende vismengsel en dompel je handen indien nodig in water zodat het niet aan je handen blijft plakken.
- Doe de derde wortel in de sudderende bouillon en voeg voorzichtig de pasteitjes toe aan de pan. Dek af en kook ongeveer 20 minuten tot de pasteitjes stevig zijn.
- Gebruik een schuimspaan om de vis en wortel uit het pocheervocht te halen en op een bord af te laten koelen. Snijd de wortel diagonaal in dunne schijfjes.
- Leg elk pasteitje op een blad roodlof of andijvie of beide. Leg de schijfjes wortel op elk pasteitje. Garneer met de overgebleven eetlepel verse kruiden en serveer warm of op kamertemperatuur met mierikswortel, bij voorkeur zelfgemaakt. Als je het een dag van tevoren maakt, zet het dan in de koelkast, dek af en laat de pasteitjes op kamertemperatuur komen voordat je ze serveert.
Deel dit recept
Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
Print