aflevering 4 - Polen
Kippensoep met matzeballetjes
Video afspelen
Boodschappenlijstje
voor 4 personen
Voor de soep:
- 1 hele kip (klein)
- 6 of 7 middelgrote wortelen (geschild en gehalveerd)
- 2 grote uien (geschild en gehalveerd)
- 1 bosje dille (gewassen)
- 1 bosje peterselie (gewassen)
- 3 – 4 peterseliewortels (geschild en gehalveerd indien groot)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- Zout
Voor de matzeballetjes:
- 170 gr matzemeel
- 4 eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 1/3 tl peper
- olijfolie
- 1 tl gehakte verse dille
Tip van de kok
Bij het Israël Producten Centrum verkopen ze lekkere kruiden, wijnen en andere lekkernijen uit Israël.
Zo maak je het
Bereiding soep:
- Was de kip en plaats hem in de soeppan en bedek hem volledig met KOUD water. Warm op en laat het sudderen.
- Je zult merken dat het schuim omhoog begint te komen. Laat het nog zo’n 25 minuten sudderen.
- Bereid ondertussen je wortels, peterseliewortel en uien voor
- Giet de bouillon af in een groot vergiet zodat we fris kunnen beginnen met een nieuwe bouillon. Zo maak je bouillon lekker helder. Maar als je het ouderwets wilt doen en door wilt gaan met schuim aflepelen, is dat ook goed! Zorg ervoor dat je de kip en de pan van al het schuim ontdoet.
- Doe alle groenten, peterselie, dille, kip, zout en peper in de pan. Bedek het opnieuw met koud water en laat het ongeveer 2 uur sudderen op middelhoog vuur.
Bereiding matzeballetjes
- Combineer alle ingrediënten voor je matzeballen in een grote kom. Voeg dille toe om de smaak en de kleur te versterken.
- Meng alles met een lepel tot het mooi glad is. Zet dit mengsel 20 minuten in de koelkast. En zet een pan water met zout op het fornuis. Breng aan de kook.
- Rol balletjes van het mengsel. Voor het formaat kun je een kleine ijsschep gebruiken. Leg de balletjes op een bord.
- Het geheim van luchtige matzeballen heeft ook veel te maken met hoe lang je ze kookt. Als je een dichte en zware matzebal wilt, kook deze dan 25 minuten. Als je voor luchtige en lichte floaters gaat, wil je ze 35-40 minuten laten koken.
- Laat ze voorzichtig één voor één in de kokende pan met water vallen.
- Zet het vuur zachter en laat ze 35-40 minuten koken met de deksel op de pan. Als ze gaar zijn, kun je ze direct bij de soep serveren of je kunt ze helemaal laten afkoelen en dan in een ander bakje in de koelkast zetten.
Serveer de soep met matzeballen, groenten, vlees en lekker wat dille.
Deel dit recept
Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
Print