aflevering 5 - Oekraïne

Verenikes

Video afspelen

Boodschappenlijstje

voor 4 personen

Voor de vulling:

  • 1 pond kwark of ricotta
  • 1 groot ei
  • 125 ml kefir
  • 125 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 85 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 ½ tl zout
  • 1 bosje gehakte bieslook
  • Aardappelkruiden

Voor het deeg:

  • 600 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel zout
  • 1 groot ei
  • 200 ml koud water

Voor de saus:

  • 5 eetlepels ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 5 theelepels witte wijnazijn
  • Zout

Voor serveren:

  • Zure room of crème fraîche
  • Verse dille of lente-ui

Tip van de kok

De dikgedrukte producten zijn verkrijgbaar bij het Israël Producten Centrum. Klik op het product om direct te bestellen!

Zo maak je het

  • Maak de vulling: doe de ricotta of kwark, ei, kefir, parmezaanse kaas, bloem en zout in een keukenmachine. Verwerk enkele minuten, schraap de kom een paar keer schoon, totdat het mengsel heel glad is. De kaas heeft wat korreligheid, maar als je doorgaat met verwerken, zal hij uiteenvallen tot een warm, glad, vloeibaar mengsel. Het zoutgehalte van de vulling is afhankelijk van het zoutgehalte van je kaas. Proef op dit punt naar zout en voeg naar smaak nog een ½ theelepel toe.
  • Zodra je dit mooie, gladde resultaat hebt bereikt, doe je het mengsel in een kom en roer je de bieslook erdoor. Het mengsel zal dik maar vloeibaar zijn. Zet minimaal 6 uur in de koelkast, of een hele nacht voor het beste resultaat. De volgende dag is de vulling ingedikt tot de textuur van een plakkerige slagroomkaas of mascarpone. Koel bewaren tot je het gaat gebruiken.
  • Maak het deeg: meng de bloem en het zout in een kom, en kneed met deeghaak. Voeg het ei toe en voeg langzaam het water toe. Mix tot er een deeg ontstaat, kneed dan 10 minuten, tot het deeg een gladde, elastische bal is. Als je geen mixer hebt, kun je dit met de hand doen, maar kneed dan 20 minuten. Wikkel het deeg in plasticfolie of plaats het in een afgedekte bak en laat het minimaal 1 uur rusten op kamertemperatuur.
  • Voor het samenstellen van de verenikes: Zet een kleine schaal met water en bord met bakpapier klaar. Neem een kwart van het deeg (laat de rest lichtjes bedekt met een theedoek, zodat het niet uitdroogt), en rol het uit op een licht met bloem bestoven aanrecht tot het de dikte heeft van verse pastavellen, ongeveer 1 a 2 mm.
  • Neem een ronde koekjesvorm van 5 cm (of gebruik een drinkglas) en steek rondjes deeg uit. Gebruik twee kleine lepels om elk rondje te vullen met een flinke klodder vulling – ongeveer 2 theelepels (je kunt hier ook een spuitzak gebruiken). Maak de randjes van het deeg vochtig met water, vouw de rondjes dan in een halve cirkel en druk op de randen om ze af te dichten. Terwijl je een paar verenikes vormt, krijg je een idee van hoeveel vulling je in elke verenike kunt stoppen en ze nog steeds dicht kunnen. Leg de gevormde verenekis op het bord. Ga door totdat al het deeg op is.
  • Vul een ruime pan met water en breng dit aan de kook. Als het water kookt doe je voorzichtig de verenikes in de pan en kook deze 3-5 minuten.

Deel dit recept

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
Print